10 December, 2008

Beberapa catatan JY yang lepas

1. Kelmarin, Bang Mat, Koboi dan JY ( Thursday, November 27, 2008)

Tengahari kelmarin, JY sempat bertemu sambil minum-minum dengan sahabat baik dan JY anggap sebagai abang iaitu Bang Mat @ Mat Konggo di kafeteria, tingkat 3, wawasan plaza. Sebelum itu, JY juga meng'sms' Sdr. Hasyuda untuk tujuan sama tetapi malangnya Sdr. Hasyuda membalas SMS JY mengatakan beliau berada di Beaufort kerana menghadiri taklimat umrah (syukur ahlamdulillah, saudaraku ini akan mengerjakan umrah pada tahun hadapan). Rupanya bang mat tidak keseorangan kali ini kerana sewaktu menunggu kedatangan JY, bang mat ditemani seorang lagi penggiat lakon di negeri ini, Koboi namanya. Bang Mat, seperti kebiasaannya akan mengatakan apa saja mengenai topik semasa dengan JY sambil sesekali berbalas kata dengan Koboi. Pada pengamatan JY, mereka berdua bukan baru berkawan kerana saling 'tidak menjaga' perkataan, dan tentunya mereka berdua ini sudah saling memahami. Biasalah sikap Bang Mat, tiba-tiba terpantul semula cerita mengenai pementasan teater "Menunggu Tuan Presiden" yang baru selesai dipentaskan di DBP Sabah 13 November lalu. Satu sikap Bang Mat, beliau suka bercakap terus terang apabila memperkatakan tentang sesuatu. Seperti halnya teater ini, bang mat mengatakan secara keseluruhan pementasan teater MTP ini adalah baik. Samada jalan ceritanya ataupun kemampuan para pelakon membawa watak-watak masing-masing adalah memuaskan. Cuma kata Bang Mat, beberapa aspek teknikal seperti 'lighting' dan identiti beberapa pelakon yang boleh (sekiranya dipentaskan lagi di masa hadapan) ditajamkan lagi, dan ditampilkan dengan jelas kepada para audien. Watak JY sebagai Ahli Nujum misalnya, menurut Bang Mat, telah berjaya dipikul dengan baik. Penampilan awal JY kata Bang Mat berjaya memukau dan menarik penonton dan sesuai sebagai 'buka panggung'. Tetapi beberapa aspek harus dijelaskan kepada penonton, contohnya apakah sikap Ahli Nujum itu sebenarnya. Penonton harus diberi gambaran adakah Ahli Nujum itu seorang yang boleh dipercayai atau sebaliknya dalam membuat ramalan tentang sesuatu umpamanya dan banyak lagi saranan serta pandangan beliau. Rupanya banyak perkara yang boleh dipelajari seusai pementasan MTP ini. Apapun, inilah iktibar untuk semua. JY secara peribadi perlu banyak belajar untuk menguasai pentas teater dimasa-masa akan datang. Oh ya, pertemuan kami bertiga tak lama kali ini. Hanya berlaku sekitar 40 minit sahaja kerana menurut Sdr. Koboi, mereka berdua harus ke RTM lagi selepas itu. "Hamba bukan calang-calang ahlil nujum. Hamba adalah ahli nujum bertauliah, dan hamba mendapat pentauliahan itu dipuncak gunung tertinggi...." Hee hee, itu antara dialog Ahli Nujum yang JY tinggalkan untuk tatapan saudara semua. Salam.


3. Ibu, minyak dan buah naga

3.1 Petang kelmarin ibu JY dari kampung datang ke rumah. Rosnah meng'sms' JY mengatakan demikian. Bila JY sampai dirumah, ibu tersenyum-senyum. Dan Rosnah pun memberitahu JY bahawa ibu membawa 2 biji nanas dari kampung. Bila ibu melihat JY memberi respon baik, ibu tambah tersenyum dan puas. Aduhai, membahagiakan ibu tak semestinya memberikannya sesuatu benda atau wang, tapi dengan kata-kata pun (dalam konteks ini) sudah memadai. Sedarkah kita, kadang-kadang bila kita lama tak pulang ke kampung, ibu atau ayah akan menelefon kita dan berkata "pulang-pulang la bah kamu di kampung..... tidak semestinya kamu pulang untuk memberikan kami duit. Tapi kami mau tengok kamu, anak-bini kamu cukuplah". Teringat JY bila suatu masa nanti sewaktu JY dan Rosnah sudah tua (menjadi remaja purba), kami juga akan mengatakan demikian pada anak-anak, wallahu'alam.

3.2 Harga minyak dunia sekarang ini berlegar antara 50 dollar setong, dan minggu lepas ia turun 49 dollar setong. Kalau diikutkan harga tahun 80'an dan 90'an dahulu, sekarang ini kita hanya membayar petrol dengan harga sekitar RM1.52 sen sahaja bagi seliter. Tengoklah apa keputusan kerajaan hujung bulan November ini. Minyak turun harga hingga ke paras mana, atau muktamad turun 15 sen sahaja. Ibarat kata ibu JY, minyak turun pun yang lega orang yang ada kenderaan saja. Tapi rakyat biasa, yang tidak mempunyai kenderaan, tepaksa juga membayar tambang kenderaan dan membayar keperluan harian dengan harga mahal. Harga barang 'haram' diturunkan sebegitu mudah walaupun harga minyak turun. JY fikir betul juga kata ibu.

3.3 Di belakang rumah JY, ada ruang sebesar 12 kaki x 10 kaki persegi yang boleh dimanfaatkan dengan aktiviti bercucuk tanam. Adik JY yang tinggal di Kg. Salagon, Beaufort memberikan JY sebanyak 7 batang pokok 'buah naga' untuk JY tanam. Maka sekarang ini, pokok 'buah naga' itupun tumbuhlah dengan suburnya di belakang rumah JY. Hamim ditugaskan menyiram pokok-pokok 'buah naga' setiap pagi dan petang, kecuali ketika hujan. Dikhabarkan 'buah naga' mengandungi pelbagai khasiat antaranya melegakan masalah sembelit dan menghaluskan kulit. Nanti bila pokok 'buah naga' ini berbuah, JY akan cuba dan lihat kesannya.


4. SMS dari kekanda Hasyuda (Tuesday, November 25, 2008)

"Adindaku, kandamu terharu mambaca 'Kasih Teluk Rindu' mu. Tujuh tahun terasa sekejapnya. Tapi tersenyum disapa gelagat anakanda Haikal". Begitu bunyinya sms kekandaku @ saudaraku @ sahabatku Hasyuda pada petang tadi sewaktu JY baru memasuki kenderaan untuk pulang. Maha suci Allah dengan kudrat-Nya, niat JY untuk pulang berubah, JY lantas ke pasar KK membeli lauk dan apa-apa keperluan kemudian kembali semula ke pejabat. Hasilnya, JY pun meng'on'kan semula komputer untuk semata-mata me'respon' sms kekanda HA itu. Benar saudara, tujuh tahun tak terasa perjalanan waktu. Puisi 'Kasih Teluk Rindu' terhasil selepas mengikuti Dialog Teluk yang baru saja selesai diadakan di Sipitang waktu itu. Puisi KTR sebenarnya berkongsi rasa, nafas dan roh dengan sahabat-sahabat yang senasib dengan JY. Waktu-waktu nazak, kalau JY dapat katakan begitu. Ingat lagi, waktu itu JY sebilik dengan kekanda HA, sementara RR sebilik dengan Rafidah dan Sahara. Mabul, JM, ANS, Hj. Ismaily dan lain-lain juga bermain diruang ingatan (noktah). Tentang Haiqal, aduhai. Sudah menghafal beberapa siaran kartun di TV - "emon" untuk Doremon, "men igga" untuk Ultraman Tiga, "encan" untuk Sinchan, "acang-acang" untuk rancangan Kacang-Kacang, "Om bak" untuk Tom-TOm Bak dan banyak lagi. Apapun, ribuan terima kasih buat yang bernama Hasyuda, kekandaku @ saudaraku @ sahabatku. Salam. JY...


5. Puisi JY

KASIH TELUK RINDU

Mengenang pertautan kasih diteluk rindu
mengingati kau yang sentiasa bersama
tak lenyap walau sesaat
waktu yang remaja
adaku adalah adamu
tiadaku adalah tiadamu
ada kita adalah tanda
tiada kita adalah pusara!
diteluk rindu telah kurasai angin
kudengari nyanyi pohonan rhu
dipantai waktu
kawanan burung melagukan syair
teluk persalaman yang dalam
memanjang pantai perkasihan
dari Kimanis ke Teluk Brunei
pantai teluk rindu yang memutih
kita bersama memakna teriak ombak
kita bersama mentafsir garis air
kita bersama menghala arah tuju
rindu yang satu

JY
Putera Jaya Telipok
5.30 pagi @ 18 Nov. 2001

6. Haiqal dan bahasanya

Semenjak beberapa bulan ini JY sukar memahami bahasa Haiqal. Sewaktu usianya dibawah setahun, dia hanya menangis jika lapar atau mengantuk, dia hanya menangis bila lampinnya basah atau sakit perut. Tapi sekarang, apabila usianya akan menjangkau tiga tahun pada Februari 2009, JY semakin sukar memahami bahasa yang dipertuturkannya. Kecuali Rosnah, tempat Haiqal mengadu apabila melihat JY tak memahami kehendaknya. Baru-baru ini JY membeli barang-barang dapur di Tamu Papar, melihat apa yang JY beli, Haiqal pun berulang kali berkata "pa, aku mau makan kambing". JY dan Rosnah tercengang juga kerana Haiqal tiba-tiba meminta kambing. Selepas diperiksa, rupanya Haiqal meminta JY buah belimbing yang dibeli di tamu tadi. Beberapa kali juga Haiqal menjadi bahan ketawa kami apabila dia menyebut "uian" untuk buah rambutan, "uging" untuk jagung dan "uking" untuk puting buhung yang jarang tertanggal dari mulutnya. Sekarang ini pula, setiap kali JY pulang ke rumah Haiqal akan menyambut dimuka pintu dan berkata "bapa puyang udah? Bapa suda akon?". Haiqal bertanya soalan ini selepas melihat JY berlakon teater di DBP Sabah beberapa minggu lepas. Aduhai.....si Haiqal anakku.

7. Teringatkan Melan (Monday, November 24, 2008)

Pemilik puisi Pengawal Tua pada rangkap kedua berbunyi "sesekali ada insan, mengerling sinis pedih, hidup tak selamanya, senyum dan kesepian" dan disudahi rangkap terakhir "pengawal tua mengeluh lagi, rupanya aku, masih tak bebas lagi" adalah merupakan seorang sahabat kami yang kami akrabi cukup lama. Sdr. Melan Bujang, itulah insan yang masih JY hormati sehingga sekarang. Keluhan yang dilampiaskannya dalam Utusan Borneo ini (24 Nov. 2008), mengocak seketika ketenangan JY. Sewaktu beliau berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Perancang Bahasa di DBP Sabah, beliau merupakan seorang pegawai, sahabat dan penulis yang memiliki pekerti mulia, memiliki kesantunan berbahasa dan didikasi terhadap tugasnya. sehinggalah beliau bersara pada tahun 2006, JY tidak lagi pernah bertemu dengannya meskipun sesekali hanya mendapat khabar dari isterinya, juga seorang kakitangan DBP Sabah. Membaca puisinya Pengawal Tua, semacam ada sesuatu yang ingin diungkapkan oleh pemilik antologi puisi Sapaan Bonda ini. Pada Sdr. Melan Bujang, JY ingin memberi ungkapan "hidup kena diteruskan, selama kehidupan berada pada landasan, bersyukurlah..."


8. Percakapan JY dalam KEMBARA

8.1 Melihat kejayaan yang telah diterokai oleh diri, tolehlah seketika ke belakang. Kerana sejarah sebenarnya banyak dilakar melalui hari-hari yang dilalui. Banyak kerja yang dilakukan hari ini adalah kerjaya yang perlu dihormati, dan harus dilaksanakan sebaiknya juga.

8.2 Hari ini JY bakal memuktamadkan satu keputusan yang penting. Selepas itu lagu 'sayonara' akan selalu berkumandang dicorong sejarah ketika menyambut ulangtahun ke sepuluhnya bulan depan. Sifir kepada keputusanya ini adalah "tak semua yang kita sayangi, kagumi dan cintai" menjadi milik kita selama-lamanya.

8.3 Melihat orang lain telah berada ditempatnya yang tertinggi hasil kerja keras kita dan dukungan kita. Pernahkah orang itu memikirkan siapa watak penting yang barangkali menyediakannya kerusi dan meja tulis serta kertas-kertas laporan yang hanya tinggal dibaca dan disahkannya? Lalu kita masih dengan kerusi buruk dan kerja-kerja rutin serta prestasi bergantung penuh pada 'punch card'? Entahlah, mana-mana saja khau bosss.


9. JY oh JY (Friday, November 21, 2008)

Ketika memujuk kesabaran dikekalkan kerana kesesakan jalanraya sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja, pagi ini JY cuba-cuba mengingat bila bermula gelaran JY yang diberikan oleh kawan-kawan di IPS. Gelaran JY tak penting bagi orang lain berbanding anugerah yang diberikan kepada para pembesar. Tetapi, gelaran JY ini juga membuatkan 'batang tubuh' ini dikenali lebih dari nama sebenar dalam Kad Pengenalan dikalangan rakan-rakan yang mendukung dan memperjuangkan sastera di negeri ini. "Bersyukur pada yang ada, dan bersyukur juga pada yang tidak ada pada kita"..... Jy teringat ungkapan itu pernah keluar dari mulut YB Datuk Masidi Manjun, Menteri Kebudayaan, Belia dan Alam Sekitar Sabah sewaktu IPS dan BAHASA membuat kunjungan ke pejabatnya 13 November lalu. Lalu ketika lagu "Mawar Oh Mawarku" berkumandang di corong radio keretaku, baru teringat nama JY mula melantun dibibir rakan-rakan pada tahun 1997 sewaktu Khemah Sastera IPS di adakan di Binsuluk Resort, Membakut. Aduh, kisah lama ini yang susah untuk diceritakan semula...


10. Makan tengahari bersama HA (Wednesday, November 19, 2008)

Petang tadi, seperti kebiasaannya, walaupun jarang-jarang, sekali lagi ketemu dengan kekanda HA sambil makan tengah hari di Tkt. 3. Kami bicara hal-hal
sastera yang tak selesai.


11. Berjumpa Jasadi (Tuesday, November 18, 2008)

Lama tidak kutemui adinda Jasadi Rustam ini. Seingatku, selepas meninggalkan bangku sekolah 21 tahun lalu, baru hari ini kutemuinya dalam keadaan susuk tubuh yang berbeza dek pengaruh masa dan usia. Lalu JY memesan minuman Susu kacang dan dia meminta Milo Ping, dan kami minum ditenggelami pelbagai cerita lama. Aduhai...

12. Selesai menurunkan ilmu di Kem PLKN (Wednesday, June 18, 2008)

Berjaya dalam peperangan! Bukan maksudnya berperang menggunakan senjata, tetapi berperang melawan emosi dan tekanan. Itu yang dapat digambarkan tentang perasaan JY seusai menyiapkan tugas KF di Kem PLKN Tanaki, Tambunan. Tugas fasilitator PPSB adalah menurunkan ilmu kepada anak bangsa. Dalam PPSB, tidak ada istilah 'sama-sama belajar' untuk para pelatih, kerana ilmu yang dimiliki oleh seorang fasi perlu diperturunkan secara total kepada para pelatih. Terima kasih kepada semua fasilitator yang banyak menyokong menjayakan PPSB dan kemuncak hasilnya adalah pada MCP yang baru lalu......!

Awan, angin, silau dan upaya

Awan yang baldu Tanpa semilir angin Tapi masih ada silau Yang memberiku upaya